ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ. – 16/04/2021

Προ ολίγων ημέρων, ο κ. Πρωθυπουργός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων ζώων επισκέφτηκε μη αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας,  που πρέπει να πληρούν  τα καταφύγια αδέσποτων ζώων, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο φροντίδα των ζώων, όπως ορθώς αναφέρεται και σε σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους με αριθμό 200/2018.


Σε ένα ευνομούμενο κράτος, οι υπεύθυνοι του Δήμου, θα είχαν παραπεμφθεί  στην δικαιοσύνη για το γεγονός ότι παραβιάζουν την νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς, διατηρώντας παράνομο καταφύγιο.  


Στην Ελλάδα αντίθετα, παρατηρούμε το πλέον οξύμωρο, την φυσική παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας σε παράνομο καταφύγιο αδέσποτων ζώων μαζί με εκπρόσωπους του Δήμου, με δηλώσεις που εκθειάζουν ένα σχέδιο νόμου, το οποίο συντάχθηκε από την πολιτική ηγεσία αναρμόδιου Υπουργείου, βρίθει αντικοινοτικών διατάξεων και αντιτίθεται στην  Ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς και προέκυψε χωρίς ευρύ και ανοιχτό διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους  φορείς και φυσικά όχι υπό την σκέπη του αρμοδίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τα ευρωπαϊκά ισχύοντα, Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 


Η επίσκεψη του κου Πρωθυπουργού και η συνέντευξη που έδωσε σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά από την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων από την κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, στην οποία κατατέθηκαν έγγραφα που αφορούν σε:


·         καταδικαστικές αποφάσεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία  αδέσποτων ζώων,


·         άσκηση ποινικής δίωξης κατά νομικών προσώπων τα οποία  σύμφωνα με το κατηγορητήριο  φέρεται να διακινούν αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού,


·         έκθεση της κτηνιατρικής  υπηρεσίας για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς,


·         κατάσχεση ζώων συντροφιάς στην Ελβετία τα οποία δεν είχαν καταγραφεί στην βάση δεδομένων του ΥΠΑΑΤ αν και είχαν χορηγηθεί διαβατήρια και έφεραν αριθμούς σήμανσης,


·         έκθεση της κτηνιατρικής υπηρεσίας η οποία από αυτοψία που διενήργησε σε παράνομο  χώρο συγκέντρωσης ζώων, αναφέρει  ότι  βρέθηκαν διαβατήρια και βιβλιάρια υγείας ζώων κενά κτηνιατρικών πράξεων, τα οποία ήταν προϋπογεγραμμένα και προσφαγισμενα.


Στη  ίδια συζήτηση, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, προς τιμήν του, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ζητήματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων συντροφιάς, και αποδέχθηκε την κριτική που ασκήθηκε ως προς τα ζητήματα του κοινοτικού δικαίου που αφορούν το κυοφορούμενο σχέδιο νόμου.


Δυστυχώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν αναφέρθηκε στην επίμαχη συνέντευξη, η οποία με λύπη διαπιστώσαμε ότι απλά  πραγματοποιήθηκε για να εξυπηρετήσει την επικοινωνιακή προσπάθεια ορισμένων συνεργατών του κ. Πρωθυπουργού.


Είναι εδραία πλέον η πεποίθησή μας, ότι συγκεκριμένοι συνεργάτες του κ. Πρωθυπουργού τον έχουν παραπλανήσει και δεν τον έχουν ενημερώσει επαρκώς και σε βάθος για όλα αυτά τα ζητήματα. 

Επίσης είναι σαφές ότι, παρ’ ότι ευπρόσδεκτες, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, καθώς τα λάθη συνεργατών - συμβούλων, εκθέτουν με εκκωφαντικό τρόπο τον κ. Πρωθυπουργό.

Σχόλια