εισήγηση του φορέα μας σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών “Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Κύριε Πρόεδρε

κ Υπουργέ

Αξιότιμες/οι  κυρίες /οι Βουλευτές

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την πρόσκληση.

Το 2021, κατά τη συζήτηση στην Ελληνική Βουλή  για το νέο πλαίσιο για την «προστασία» των ζώων συντροφιάς είχαμε εξαρχής και τεκμηριωμένα αναδείξει ότι πρόκειται για ένα συνονθύλευμα φωτογραφικών και ρουσφετολογικών  διατάξεων.

Αφού ψηφίστηκε το νέο νομικό πλαίσιο για την υποτιθέμενη προστασία των ζώων συντροφιάς, ακολούθησαν σωρηδόν τροποποιήσεις του νόμου, παρατάσεις  επί των παρατάσεων, νέες προθεσμίες που ακυρώνουν τις παλιές.

Και είναι απολύτως αναμενόμενο αυτό.

Είχαμε εξαρχής επισημάνει ότι το αντικείμενο έχει μεταφερθεί  σε Υπουργείο, που στερείται  εξειδίκευσης, τεχνογνωσίας και θεσμικής μνήμης και αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία.

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. 

Σήμερα, στο ίδιο έργο θεατές για μια ακόμη φορά, το Υπουργείο Εσωτερικών με το άρθρο 45 ακυρώνει όλες τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών αναφορικά με την σφράγιση παράνομων καταφυγίων αδέσποτων ζώων και θέτει νέα προθεσμία για την εφαρμογή τους την 31.5.2024, δηλαδή σχεδόν 3 χρόνια(!!!) μετά την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς.

Η κυβέρνηση η οποία δήθεν κόπτεται για «κανένα ζώο κακοποιημένο - κανένα ζώο αδέσποτο», αφού ξήλωσε τις προδιάγραφες που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια των αδέσποτων ζώων,

προδιάγραφες που ίσχυαν από το 2003 και αποτελούν την ελάχιστη αναγκαία συνθήκη ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η προστασία τους από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, από μολύνσεις, ασθένειες, κ.ά κινδύνους,

αφήνει στο απυρόβλητο και σε απ΄ αόριστον λειτουργία τους παράνομους περιφραγμένους χώρους συγκέντρωσης αδέσποτων ζώων, που λειτουργούν σε όλη την Χώρα και στους οποίους τα ζώα ζουν υπό άθλιες συνθήκες και χωρίς καμία ασφάλεια, επ' ωφελεία ορισμένων δημάρχων που λειτουργούν τέτοιους παράνομους χώρους αλλά και επ' ωφελεία ορισμένων κατ’ επίφαση ζωόφιλων, που διατηρούν τέτοια παράνομα καταφύγια και διακινούν τα ζώα συντροφιάς χωρίς κανένα έλεγχο και κατ' επέκταση παρανόμως, και πολλοί εκ των οποίων αντιτάχθηκαν και εμπόδισαν την πολιτεία στην προσπάθεια της να υλοποιήσει το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και να κατασκευάσει δημοτικά καταφύγια με προδιαγραφές που συνάδουν με την προστασία των ζώων

Τα περιστατικά με τις πρόσφατες καταστροφές στην χώρα μας (πυρκαγιές και πλημμύρες) οπού πολλά ζώα είτε πνίγηκαν είτε κάηκαν  σε τέτοιους παράνομους και ανεξέλεγκτους χώρους είναι ακόμη νωπά.

Όπως νωπές ακόμη είναι σε εμάς οι αυτοψίες που διενήργησαν οι κτηνιατρικές αρχές σε παράνομα καταφύγια μετά από δικές μας καταγγελίες στους οποίους ανευρεθήσαν μεγάλος αριθμός ζώων σε συνθήκες που δεν διασφάλιζαν την τήρηση των κανόνων ευζωίας και επίσης τα ζώα αυτά δεν έφεραν σήμανση δολίως ώστε να μην υπάρχει ιχνηλασιμότητα.

Έχουμε αναδείξει κατ’ επανάληψη ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης ήταν και είναι η εξαφάνισή με κάθε τρόπο των ζώων από τους δρόμους  αδιαφορώντας για την τύχη τους και την ευζωία τους.

Για αυτό και προωθήθηκε μεταξύ άλλων και ο μόνιμος εγκλεισμός και η ασυλοποίηση των αδέσποτών ζώων σε καταφύγια το οποίο ίσχυε πριν από το 2003, όπως ομολογείται και στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης αλλά και από τον Ν4830/2021.

Και ενώ  η ενωσιακή νομοθεσία προχώρησε ένα βήμα παρά πέρα από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς και απαιτεί με το Καν 2019/2035 τα καταφύγια να έχουν εγκριθεί και καταχωρηθεί και να διαθέτουν εγκαταστάσεις καραντίνας οι εθνικές ρυθμίσεις συνιστούν σοβαρή υποχώρηση της χώρας ως προς την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ιδίως των σκύλων και των γατών και παραβιάζει σαφώς το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς που έχει κυρωθεί από το 1992 με τον ν. 2017/1992.

Και το οξύμωρο  όλων  αυτών είναι ότι διατάξεις αυτές τις εισηγείται  μια Κυβέρνηση που επικαλείται ότι έχει Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό.

Ερχόμαστε τώρα  στο άρθρο 43.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) και οι χώρες EU/EFTA, κατόπιν αναφορών από τα Κράτη -μέλη για απάτη στον τομέα των μετακινήσεων των ζώων συντροφιάς, προβαίνουν σε συντονισμένους ελέγχους από την 1η Ιουλίου 2022 με σκοπό την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου των ζώων συντροφιάς.

Μεταξύ των κατηγοριών συμπεριλαμβάνει και την εμπορία αδέσποτων ζώων από φιλοζωικά σωματεία και το τονίζω αυτό καθώς και τις περιπτώσεις όπου ο «ιδιοκτήτης» ταξιδεύει με πολλαπλά ζώα μέσα από τις κοινές πύλες εισόδου ταξιδιωτών και μόλις φτάσει στον προορισμό του, παραχωρεί την ιδιοκτησία του ζώου κατευθείαν στον αγοραστή.

Στην χώρα μας έχουν εντοπιστεί πολλές περιπτώσεις που φυσικό πρόσωπο υιοθετεί 30-40-50 ζώα από Δήμο και στην συνέχεια τα μεταβιβάζει μεταξύ άλλων και σε υποτιθέμενους κάτοικους εξωτερικού.

Πως προστατεύονται τα ζώα όταν :

με το τωρινό νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπεται η μεταβίβαση ιδιοκτησίας των ζώων,  κάτι που δεν συνάδει με την υπεύθυνη ιδιοκτησία,

η ποινή στέρησης απόκτησής ζώου για χρονικό διάστημα (3) ετών  αφορά μόνο αυτούς που το παραδίδουν σε Δήμο και όχι αυτούς που μεταβιβάζουν τα ζώα αθρόα και δολίως σε άλλα φυσικά η νομικά πρόσωπα.

και  τέλος  όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο η βασική κατεύθυνση για την προστασία των ζώων συντροφιάς είναι σήμανση και καταγραφή και τελικά η ιχνηλασιμότητα, στην χώρα μας έχει θεσπιστεί η δυνατότητα διαγράφης στοιχείων ζώων από το μητρώο, διευκολύνοντας δια αυτού του τρόπου την παράνομη απόκτηση και διακίνηση ζώων συντροφιάς.

Είναι σαφές ότι η προστασία των ζώων συντροφιάς δεν επιτυγχάνεται  με την θέσπιση ρυθμίσεων που νομιμοποιεί τα κακώς κείμενα και υποβαθμίζει τις απαιτήσεις προστασίας των ζώων συντροφιάς προς διευκόλυνση δήμων  και  ΜΚΟ,

ούτε με ευχάριστα και εύηχα συνθήματα ως μέρος μίας ανέξοδης και αποτυχημένης επικοινωνιακής διαχείρισης,  που ουδεμία σχέση έχει με την  πραγματική  προστασία των ζώων.

Ο φορέας μας, θα επιμείνει  αταλάντευτα και αδιαφορώντας για το όποιο κόστος στην αυστηρή εφαρμογή από την Χώρα μας της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ν2017/1992, των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και  της Ενωσιακής Νομοθεσία για την Υγεία των Ζώων.

Συνιστά καθήκον μας  η προσφυγή σε όλα τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Θεσμικά όργανα συνέπεια της ζοφερής κατάστασης που διαμορφώνεται στην Χώρα μας για τα ζώα συντροφιάς. 

Θα παραμείνουμε με συνέπεια στην πρώτη γραμμή πέρα και πάνω από κόμματα με μοναδικό γνώμονα την προστασία των ζώων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις